Jaki zamiennik wypasionej OII FL w podobnych pieniążkach ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • AndiT
    Rider
    • 2008
    • 332

Scirocco 1.4 z kompresorem w miescie bedzie brac 11l/100km, 1,9 BXE zamknie sie w 7litrach wiec spokojnie mozna liczyc minimum 3litry roznicy, a dla wlasciwego rachunku 4litry.
    Dieslem da sie jezdzic sportowo i nie zamierzam nikogo do niczego tu przekonywac.
    Zobacz na koncern BMW, nowe M-ki Performance maja 3-litrowego diesela z aż trzema trubosprężarkami, odznaczają się mocą 381 koni mechanicznych. Ale dla milosnikow benzyny z glosniczkow w srodku leci sobie dzwiek silnika benzynowego i to co pisze to nie jest zart.
    Jezeli chodzi o skrzynie biegow to tylko i wylacznie DSG i pisze to jako zwolennik manuala.
    Skrzynie mozna nauczyc stylu jazdy jaki sie ma.
    Lubimy ostro ja potraktowac to ja tak traktujemy a ona uczy sie i po jakims czasie szybko wbija biegi a to ze czasem szarpnie, mi osobiscie nie przeszkadza.
    Lubimy jazde kanapowa to DSG tez tak bedzie jezdzic.
    Co do czucia auta to odpowiedz jest nie do konca jednoznaczna. Jest sie w stanie czuc auto ale z ograniczonym zaufaniem.
    Czyli jezeli wciskamy sie miedzy pedzace samochody na autostradzie na tzw zyletki to bedzie problem bo nie jestesmy w stanie przewidziec do konca czy akurat w danym momencie cos skrzynia nie wymysli sobie, ale jezeli wciskamy sie z zapasem to spokojnie damy rade to zrobic, bo nawet jak skrzynia cos wymysli to zdarzymy zareagowac.
    Przy jezdzie kanapowej czucie auta jest natomiast ok.
    Reasumujac polecam DSG i inne dwusprzeglowki.
    M47N2

Komentarz

• Coke
      Elegance
      • 2010
      • 771
      • Octavia II (1Z3)
      • AUM 1.8 20VT 150 KM
      • BWA 2.0 TSI RS 200 KM

Zamieszczone przez Puchacz
      Maicroft, bez łopatek też się da, trzeba się nauczyć szybkiego ruchu prawo i w dół. Lub w prawo i dwa razy w dół. Wiem, że to nie będzie to samo co łopatkami, ale też daje radę.

leszekmw, to nie kwestia skrzyni i tego, czy się nadaje, czy nie. Tylko kierowcy i tego jak umie ją wykorzystać. DSG nadaje się w 100% do wszystkiego, od emeryckiej jazdy, przez dynamiczną ale rozsądną jazdę po sport, zarówno w mieście jak i na trasie.

Jak widać, kolega Coke jeździł dwa tygodnie z DSG i nie nauczył się w tym czasie nawet redukować odpowiednio do prędkośći, a pretensje ma do skrzyni. Ale po jego wypowiedzi widzę, że "but w podłogę" to jedyne co potrafi i rozpędzić się potem do V-max (tylko 220 km/h), a chciałby żeby skrzynia dodatkowo czytała w jego myślach... :lol:

Ja natomiast podobnie jak kolega piotrek_gdy od lat jeżdzę różnymi automatami (głównie made in USA) i nauczyłem się obsługi DSG w zasadzie w kilka dni. I dla mnie jeśli następne auto nie będzie z DSG to jedynie może być z ZF 8HP od BMW
      Żeby nie było, potrafię też zmieniać biegi w manualu i też mam z tego nie lada frajdę, chociaż na pewno nie ogarniam tak jak Sesik. Ale to jest dobre od czasu do czasu dla przyjemności, na codzień jestem leniwy i automatu bym się nie pozbył, zwłaszcza tak dobrego jak DSG.

nie zrozumiałeś widzę tego o czym napisałem, mi nie chodziło o to czy potrafię dobrać sobie łopatką bieg do sytuacji tylko o fakt, że w dieslu i dsg trzeba ciągle z tego korzystać co powoduje, że istota prostej relaksacyjnej jazdy automatyczną skrzynią nie ma sensu bo i tak trzeba się skupiać na zmianie biegów aby móc sprawnie reagować w różnych sytuacjach.
      Tak więc sarkazmy o moim stylu jazdy proszę na bok. Każdy jeździ tak jak lubi.

Dla przykładu, latałem 2.0 TSI też w DSG i tam ten kłopot po prostu nie występuje, zakres użyteczny obrtów jest na tyle duzy że można się skupić na prowadzeniu auta i prawie zawsze jest but do dyspozycji.

I nie umniejszam tu DSG bo to najlepszy automat według mnie, opisane przeze mnie wrażenia są czysto subiektywne i dotyczą ściśle połączenia TDI z DSG

RADEKGW

"Coke jak 170 KM w dieslu nie nadaje sie do sprawnego wyprzedzania, to co maja powiedziec osoby w autach o tej masie ale majacy 100 km ? Mysle ze przesadzasz... Co do wypowiedzi o predkosci maksymalnej, ze tak spytam po co Ci wiecej ? niz 220 ? nawet na niemieckich drogach, bo o polskich nie wspomne, ze to szalenstwo, i nie chodzi mi tylko o stan drog. Jak ja jade 170 po autobahnie to nie jestem w grupie wyprzedzanych tylko tych ktorzy wyprzedzaja wiec powiedz gdzie jezdzisz ze przy tej predkosci kazdy Cie wyprzedza? chyba po lotnisku"

To raczej kwestia do czego ktoś jest przyzwyczajony. Miałem 3x Honda Civic 1.4 90 KM i tymi autami jeździło się po prostu normalnie, na mieście można było cośtam przydepnąć ale po wyjechaniu na trasę i wyprzedzaniu to już trzeba się skupić. A jak sie jeszcze jedzie w kilka osób to właściwie makabra. Ja dobrze wiem, że masa ludzi jest co jeżdżą podobnej mocy samochodami i żyją ale nie każdy musi tak robić prawda?
      Dopuki nie kupiłem Octavii 1.8T 150 KM wydawało mi się, że tak trzeba i nie da się inaczej. Ten samochód po zrobieniu hardcorowego programu na 200 KM i 300 Nm otworzył mi oczy, że można wyprzedzać inny samochód w mgnieniu oka a do TIRa nie trzeba się czaić przez 3 kilometry. Jak chcę zmienić pas w mieście to nie stresowałem się, że komuś zajadę droge bo ten ktoś nie miał nawet szansy się zbliżyć do mnie. Czysta korzyść.

Jak pożyczyłem od kumpla Octavię 2 1.6 LPG i trafił mi się gość który jechał mniej niż było na znaku i postanowiłem go wyprzedzić to ten samochód tak długo się rozpędzał, że nie dużo brakowało a było by ciepło. Powiedziałem sobie, że nigdy więcej takiego samochodu.

Potem był Leon którego zczipowałem na 140 KM i 305 Nm ale to wciąż mało, zwłaszcza jak się wyprzedza powyżej 100 km/h. Na myśl przychodzi mi jeszcze sytucja jak urażony pan w Superbie II 2,0 TDI 170 KM nie chciał mnie wpuścić jak go ośmieliłem się wyprzedzić i przyspieszał obok mnie aż do 200. Naraził mnie na utratę życia. Tyle dobrego, że z przeciwka było pusto, gdyby coś jechało to nacisnął bym po hamulcach żeby wjechać za niego choć i tu nie jestem pewien czy by mi tego uniemożliwił.

I latając RSem 170 KM 2,0 TDI też wyprzedzałem różne auta i on się zbyt powoli napędza, zbyt powoli żeby czuć się bezpiecznie. Jak w aucie nie ma 200 KM to nie da się swobodnie wyprzedzać.

Nie oczekuje, że mi przytakniesz bo to są moje subiektywne odczucia. Każdy ma na te tematy swoje poglądy. Jeden będzie jeździł Octavią 1.9 TDI 90 KM przez 10 lat i dla niego nie będzie lepszego auta rodzinno/rekreacyjno/służbowego a inny powie, że tamten ma coś z głową bo jeździć się da jedynie np Mercedesem E klasą z ponad 3 litrowym dieslem CDI
      Skoda Octavia I 1.8T 20V 209 KM & 329 Nm 2007r by TuneUp Gdańsk

Komentarz

• piotrek_gdy
        RS
        • 2008
        • 7723
        • Volkswagen
        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez Coke
        Jak w aucie nie ma 200 KM to nie da się swobodnie wyprzedzać
        kup odrzutowiec
        bo zawsze trafisz na gościa w np beemce który będzie miał 204 KM :roll: I co wtedy? :diabelski_usmiech
        przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Darekgda
          Rider
          • 2010
          • 611

Coke Wyprzedzać można i czasami trzeba , ,,tylko'' rozwaga i rozsądek powinna być przed każdym manewrem , inna sprawa wiedz iż zawsze i wszystkich nie wyprzedzisz , po prostu nie dożyjesz .Ilość koni nie zastąpi myślenia tak jak prędkość nie wydłuży dnia .

Komentarz

• piramida
            RS
            • 2009
            • 12222
            • Superb III (3V3)

Panowie, punciakiem 60 konnym da sie wyprzedzać to tym bardziej 170 konnym eresem :wink: i nie popadajmy w skrajności bo za chwile okaże sie że poniżej 500koni to nie ma co na drodzę robić :szeroki_usmiech
            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• gruto
              L&K
              S_OCP Member
              • 2007
              • 1263
              • Octavia III (5E3)
              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

ja tam nie narzekam na mojego BXE - możecie sie śmiać - zbiera się pięknie - i twierdze że na pewno będę miał bonusa w postaci większej ilości kucy, bo to niemożliwe aby sie tak zwijał ... (mam porównanie , bo to drugi mój bxe) ....a co dopiero 170 w rs-ie - mi to w zupełności wystarczy . Reasumując muszę wam się do czegoś przyznać .......szykuje się też możliwa zdrada w kierunku A5 ale 1.8TFSI :|... i tu dopiero problem ! RS czy A5 TFSI :roll:

[ Dodano: Sob 28 Lip, 12 15:53 ]
              oczywiście oba nowe

[ Dodano: Sob 28 Lip, 12 15:55 ]
              w związku z tym delikatnie zmieniam temat - chyba mogę ?!

Komentarz

• Dzida
                RS
                • 2006
                • 2253

Zamieszczone przez gruto
                RS czy A5 TFSI
                Ten RS to miałbybyć w Kombi czy LB?

Komentarz

• gruto
                  L&K
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 1263
                  • Octavia III (5E3)
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

RS combi lu hb - A5 3 drzwiowe - wszystkie auta białe

Komentarz

• sew1981
                    RS
                    S_OCP MemberModeratoRS
                    • 2009
                    • 10918
                    • Fiat

gruto, trochę dziwne porównanie. OII możesz wykorzystać bardziej użytkowo, tego z A5 przez 2 drzwi nie zrobisz (myślałem zawsze że A5 ma 2 drzwi, a nie 3 drzwi i sportsback wersja 5 drzwi i nadal tak myślę, chyba, żem jest w błędzie)....Wizualnie bardziej mi się podoba a5, użytkowo OII. Jak Ci styka auto dla 1-2 osób, bierz a5, 1.8 tsi można fajnie zmodzić, samym softem tak żeby miało więcej niż rs tdi po programie pod maską kucy. Jak potrzebujesz więcej drzwi i powierzchni ładunkowej, to bierz rskę. To chyba proste? :P

Komentarz

• Coke
                      Elegance
                      • 2010
                      • 771
                      • Octavia II (1Z3)
                      • AUM 1.8 20VT 150 KM
                      • BWA 2.0 TSI RS 200 KM

Jak jeżdżę na trasie to niezbyt często wyprzedzam, na ogół lecę sobie 95 - 100. Ale kiedy już chcę to uczynić to lubię mieć czym EOT

A RS Combi biały wygląda fenomenalnie
                      Skoda Octavia I 1.8T 20V 209 KM & 329 Nm 2007r by TuneUp Gdańsk

Komentarz

• AdamB
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 8033
                        • Octavia IV (NX3)
                        • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez gruto
                        ja tam nie narzekam na mojego BXE - możecie sie śmiać - zbiera się pięknie - i twierdze że na pewno będę miał bonusa w postaci większej ilości kucy, bo to niemożliwe aby sie tak zwijał ... (mam porównanie , bo to drugi mój bxe) ....a co dopiero 170 w rs-ie - mi to w zupełności wystarczy . Reasumując muszę wam się do czegoś przyznać .......szykuje się też możliwa zdrada w kierunku A5 ale 1.8TFSI :|... i tu dopiero problem ! RS czy A5 TFSI :roll:

[ Dodano: Sob 28 Lip, 12 15:53 ]
                        oczywiście oba nowe

[ Dodano: Sob 28 Lip, 12 15:55 ]
                        w związku z tym delikatnie zmieniam temat - chyba mogę ?!
                        Widzę, że same kryzysowe bryki na naszym forum goszczą :szeroki_usmiech
                        Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• piramida
                          RS
                          • 2009
                          • 12222
                          • Superb III (3V3)

gruto, jak coś to sportback z 5 drzwiami i wtedy na skodę nawet nie popatrzysz :wink:
                          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• AdamB
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 8033
                            • Octavia IV (NX3)
                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez piramida
                            gruto, jak coś to sportback z 5 drzwiami i wtedy na skodę nawet nie popatrzysz :wink:
                            Przy tym porównaniu nawet nie ma co porównywać, wybór jest prosty :diabelski_usmiech
                            Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• RafalekM
                              Rider
                              • 2009
                              • 362

Zamieszczone przez piramida
                              Dobrze gada, polać Mu

Komentarz

• gruto
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 1263
                                • Octavia III (5E3)
                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

dobrze widzę ...sportback tańszy od coupe ?

Komentarz

• sew1981
                                  RS
                                  S_OCP MemberModeratoRS
                                  • 2009
                                  • 10918
                                  • Fiat

gruto, wytłumacz mi skąd wziąłeś że a5 ma 3 drzwi? :roll:

Komentarz

• gruto
                                    L&K
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 1263
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CZDA 1.4 TSI 150 KM

zaznaczam coupe :shock:

Komentarz

• Dzida
                                      RS
                                      • 2006
                                      • 2253

gruto, no ale to kompletnie 2 różne samochody?
                                      Potrzebujesz do bieżącego funkcjonowania nadwozia typu kombi?

Bo IMHO to takie pytanie kupić Octavię Kombi czy Camaro? To ma być samochód do jeżdżenia z 2-ką dzieci na wakację, czy żeby się odstresować raz na jakiś czas?

Komentarz

• sew1981
                                        RS
                                        S_OCP MemberModeratoRS
                                        • 2009
                                        • 10918
                                        • Fiat

gruto, mam na myśli tę Twoją wypowiedź:
                                        "RS combi lu hb - A5 3 drzwiowe - wszystkie auta białe"

Komentarz

• gruto
                                          L&K
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 1263
                                          • Octavia III (5E3)
                                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Dzida, dzieci już nie mam , córa studiuje ...zostałem z kobietą ... :wink: co ci powiem .....bardzo mi sie podoba biała rs-ka w combi , no i zobaczyłem że stać też mnie na a5 - ale benzynkę - krótko

[ Dodano: Sob 28 Lip, 12 22:40 ]
                                          boje się żeby mnie eksploatacja nie dobiła przy A5 - no i benzynka. W żyłach płynie mi ON , i bardziej przemawia za mną white RS combi TDI lub bardzo dopasiony elegance z maksymalnymi bajerami

Komentarz

• gebek
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 1214

gruto, A5 to chyba oczywiste...w tym porownaniu na O2 bym nawet nie spojrzal.
                                            Tato,tato...czy to auto jest chore?
                                            Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                                            Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• gruto
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 1263
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

sew1981, no dobra ...A5 coupe , lub RScombi ......każde coupe z tego co wiem ma 3 drzwi !?

Komentarz

• sew1981
                                                RS
                                                S_OCP MemberModeratoRS
                                                • 2009
                                                • 10918
                                                • Fiat

gruto, od kiedy coupe ma 3 drzwi?....coupe to nadwozie 2 drzwiowe :wink:
                                                3 drzwi ma hatchback

Komentarz

• gruto
                                                  L&K
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 1263
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

no dobra niech Ci będzie :P

Komentarz

• Dzida
                                                    RS
                                                    • 2006
                                                    • 2253

Na RS-kę dostaniesz od danielcia rabat, którego na Audi nie uświadczysz. . . skontaktuj się z nim i wtedy zobaczysz. . .

Komentarz

Pracuję...